Att tänka på när du ska handla cykel

Att tänka på när du ska handla cykel

Så det är dags att handla ny cykel? Här kommer några punkter som gör valet lite lättare. Utbudet är stort av cyklar så man bör ta tid på sig för att välja rätt.

Cykelmodell

Använder du din cykel för motion eller primärt för att cykla till och från jobbet? Det är vad som främst avgör vilken cykel du bör välja. Samtidigt kan det vara fördel att vara lite flexibel. En landsvägscykel tar dig snabbt till jobbet – men är inte smidig att ha på grusvägar eller skogsvägar. En mountainbike kan du använda både på asfalt och grus – men går inte lika snabbt och smidigt på asfalt som landsvägscykeln. Cyklar du mycket både på fritiden samtidigt som du använder cykeln som transportmedel? Kanske dags för att köpa två cyklar för att möta de olika behoven?

Priset

För de allra flesta är prisnivån begränsande när man ska handla ny cykel. Vad får den kosta? Kom ihåg att inköp av en cykel innebär inköp av tillbehör, eventuell försäkring m.m. Har du möjlighet att maximalt lägga 5 000 kr på en ny cykel bör du inte söka efter cyklar för precis den summan. Det kommer nämligen en del tilläggsprodukter. Det är allt från cykelhjälm, stänkskärmar och pakethållare till ringklocka och till och med pedaler (proffsmodeller).

Kanske är detta den allra första punkten att ta hänsyn till när du ska handla cykel. Det begränsar vilka butiker du bör besöka och vilka modeller du kan titta på och välja mellan.

Handla online – eller i butik?

Det finns fördelar oavsett om du väljer att handla cykel i en onlinebutik eller gör det hos en återförsäljare i närheten. Fördelen med onlinehandeln är att du lätt kan jämföra priser från en mängd butiker och därmed snabbt hitta var du kan köpa den billigast.

Däremot upplever många att servicenivån är högre hos återförsäljare i butiker. Om du handlar online så var noga med att välja relativt kända märken. Orsaken är att du annars kan få svårt att hitta någon som kan laga cykeln. Det bör exempelvis finnas tillgängliga reservdelar m.m.

Väljer du att handla cykeln hos en butik kan dessa mycket ofta både serva och laga cykeln om detta skulle behövas.

Storlek

När du valt modell och var du ska köpa cykeln kvarstår punkten att välja storlek. Storleken anges oftast i tum. Hur stor man ska ha beror delvis på känsla och smak men framförallt hur långa ben du har. Det kan finnas en fördel att provsitta cykeln och känna hur vinklarna blir. Detta kan skilja rejält mellan de olika modellerna.

Välj rätt kikarsikte

Vid olika jakttillfällen behövs olika funktioner på kikarsiktet. Därmed är behovet olika beroende på vilken jakt som ska utföras och vad man kräver av sitt kikarsikte. Vid så kallad långhållsskytte är kraven extra stora. Det är även en jaktform som växer i popularitet. Det du först och främst ska fundera på hur du kommer använda ditt kikarsikte. Ett bra kikarsikte för en person behöver inte alls vara bra för en annan. Behoven är olika och allt beror på vilka funktioner som efterfrågas. I en artikel på Jof.se presenterades flera bra kikarsikten utifrån olika behov. Det de ansåg att man bland annat borde titta på var följande:

Justering i MIL eller MOA

Lite förenklat kan kikarsikten ställas in via inställningar på millimeter eller tum (MIL eller MOA). Ska siktet enbart skjutas in är detta inte avgörande. Handlar det däremot om långhållssikten är det väldigt avgörande hur träffbilden förändras vid varje enhetsändring. Om en ändring sker på 0,1MIL kan detta ändra träffbilden på ca 10 mm. Detta om man utgår från ett avstånd på 100 meter. Ett bra kikarsikte, som ska användas på långt håll, bör alltså ha en låg gradering.

Justermån avgör avstånd

Även justermånen är absolut viktigast vid långskytte. Det visar möjligheten att höja träffläget. Med bra justermån skapas möjligheten att skjuta på längre avstånd och bibehålla träffsäkerheten. På kortare mål är det inte lika avgörande men vid längre skytte än 100 meter kan träffbilden behöva höjas.

Funktionen Zero Stop

Behöver du snabbt få iväg skottet eller om du skjuter i mörker kan funktionen Zero Stop vara användbar. Targetratten stoppar då på noll vilket skapar enklare och snabbare inställningar. Det är en vanlig funktion på bättre och lite dyrare modeller.

Funktionen Parallaxjustering

Parallaxjustering kan enkelt beskrivas med att kikarsikten anpassas utifrån hur du håller ögat. Om du rör ögat i sidled när du tittar i kikarsiktet kan riktmedlet ändras över målet. Det kräver därmed att man håller siktet perfekt mot ögat. Men med denna funktion reduceras detta problem. Detta är främst viktigt vid långskjutning.

Har du aldrig haft ett kikarsikte förr? Prata alltid med en erfaren jägare eller återförsäljare av jaktprodukter. Det viktigaste är att du hittar ett bra kikarsikte utifrån hur du kommer att jaga och vilka behov du har under jakten. Personer med erfarenhet kan lätt guida dig rätt till ett sikte som passar dig.

Här kan du köpa bra kikarsikten.

Rätt klädd för MTB-cykling

Rätt klädd för MTB-cykling

Det fina med MTB-cykling är hur avslappnad stilen är. Du kan komma undan med så mycket friheter vad gäller klädval att du inte behöver köpa så pass mycket kläder som man skulle kunna tro. Det finns dock vissa nödvändiga cykelkläder och annan utrustning du inte klarar dig utan, och vissa saker du inte vill vara utan när du cyklar.

Detta behöver du i MTB-spåret

 • Hjälm. Hjälmen är utan tvekan den viktigaste delen av din utrustning. Många spårcentraler förbjuder cyklister att ge sig ut i MTB-spåret utan hjälm. Även om du inte vill få en “hjälmfrilla”, kommer du vara glad att du bär hjälm när du försöker dig på nya trick på din mountainbike. Som tur är finns det många utmärkta cykelhjälmar på marknaden som ger tillräckligt skydd men samtidigt är stiliga. Vilken typ av hjälm du behöver beror på hur du föredrar att cykla, eftersom det finns hjälmar som ger heltäckande skydd och hjälmar som ger mindre skydd.
 • Cykeltröja. Tack vare att mountainbikecyklingen har ökat i popularitet har det skett en tillväxt av antalet cykeltröjor på marknaden. Cykeltröjan är ditt yttersta lager på överkroppen och det som urskiljer dig från den natursköna bakgrunden.
 • Vadderade cykelshorts. Cykelbyxor är ett plagg som kan vara svårt att förstå sig på, men de är din bästa vän när du cyklar. De kan ibland kännas som en otymplig blöja, men din rumpa kommer vara glad att du valde att sätta på dig cykelbyxorna innan du ger dig ut på en cykeltur som varar i flera timmar. Det kan låta konstigt för vissa men faktum är att du ska bära dem utan underkläder.
 • För att hålla dina fötter svala och torra i skorna behöver du särskilda cykelstrumpor. Du kan hitta vattentäta strumpor som inte hindrar dig att cykla i regn, eller strumpor av merinoull för extra hög prestanda. Oavsett vilka du väljer kommer strumpor av helylle få dina fötter att svettas, vilket du inte vill.
 • Oavsett om du väljer cykelskor för klickpedaler eller för plattformspedaler, behöver du ett par skor som kan skydda dina fötter medan du trampar på pedalerna. Skor för mountainbikecykling har ofta en tjockare sula och även hårdare gummi för att hålla dina fötter på plats.

Cykelramar: aluminium och titan

Cykelramar: aluminium och titan

Ramen på en racercykel är vanligtvis tillverkad av antingen aluminium, kolfiber, titan eller stål, alternativt en kombination av flera av dessa material. Varje material har sina specifika egenskaper och kommer ha en inverkan på såväl kostnad som vikt, komfort och cykelns övergripande känsla. Det är dock värt att notera att det oftare är tillverkningen av det valda materialet, det vill säga kvaliteten, som har störst betydelse snarare än själva materialet i sig. Här tittar vi närmare på två av dessa material: aluminium och titan, och ger dig den information du kan tänkas behöva för att fatta ett välgrundat beslut.

Cykelramar av aluminium

Aluminum har egenskaper som påminner om kolfiber, på så sätt att det kan användas för att skapa en styv och lätt cykelram. Det är dessutom enklare att arbeta med, vilket gör att aluminium har ett lägre pris än kolfiber. Cyklar av aluminium har en bra kraftöverföring tack vare materialets styvhet och rörens tjocklek, men komforten kan få stryka på foten. För att minska vibrationerna från vägen och öka komforten har ramar av aluminium ofta en gaffel av kolfiber. En nackdel med aluminium är att materialet försämras över tid, men om du underhåller det väl bör ramen ändå hålla i många år.

Cykelramar av titan

Sedan cykelramar av kolfiber började dyka upp på marknaden har ramarna av titan blivit allt mer sällsynta, men detta material håller nu på att bli populärt på nytt. Titan är ett material med en ganska låg vikt och en hög hållbarhet, och rostar inte till skillnad från stål. Aluminium och kolfiber kan enkelt gjutas men titan är svårare att jobba med, vilket gör att detta material har en högre prislapp.

Titan har en stor fördel jämfört med kolfiber och aluminium i det hänseende att det har hög motståndskraft mot stötar. Det krävs en hel del att skada titan, vilket är en anledning till att många cyklister väljer ramar av detta material. Förutom en hög hållbarhet har titanramar ofta en hög komfortnivå. Med hjälp av nya produktionstekniker kan rören göras väldigt smala, vilket gör att vikten kan hållas nere med bibehållen prestanda.

Funderar du på att testa?

Innan vi går vidare finns en del grundläggande saker att ta upp. Om du funderar på att testa CBD-olja bör du först göra din egen research i ämnet. I Sverige har för lite forskning bedrivits för att några direkta slutsatser ska kunna dras, men om man tittar på forskning runt om i världen, kan man ana en försiktigt positiv tendens. Det finns väldigt få dokumenterat negativa biverkningar av CBD olja, vilket knappast går att säga om många receptbelagda läkemedel. En snabb titt på olika nätforum ger även det en försiktigt positiv bild. Testpersoner upplever i hög grad antingen positiva effekter, eller ingen effekt alls.

Vad är CBD?

CBD är en cannabinoid som dels förekommer naturligt i människokroppen (endocannabinoider) men som även produceras i olika sorters växter (fytocannabinoider). I cannabisplantan finns bortåt 100 olika cannabinoider med olika egenskaper. Vissa är psykoaktiva, t.ex. THC, och påverkar det centrala nervsystemet och därmed även hur folk beter sig. Andra, t.ex. CBD, är icke-psykoaktiva, och tros istället ha kraftfulla medicinska egenskaper. Det går inte att använda CBD olja som berusningsmedel, men trots att substansen är icke-psykoaktiv och förekommer naturligt i oss, klumpas den ofta samman med sin centralstimulerande kusin THC, vilket genom åren inneburit svårigheter för de som vill forska i ämnet.

Potentiella effekter

Information från forskning i Israel beskriver observerad positiv effekt vid symptom som kräkningar, illamående och kramper, vid psykiska och neurodegenerativa störningar, vid inflammation, tumörer och cancer samt vid ångest och depression. CBD olja tros även ha en positiv effekt vid behandling och förebyggande av diabetes, Alzheimers och MS. I framförallt USA och Israel, har CBD olja länge använts som alternativläkemedel för att behandla och lindra en mängd olika åkommor.

CBD i Sverige

I Sverige utvinns CBD olja ur speciellt framtagen industrihampa, med en THC-halt under 0,2 %. Så länge THC-halten inte överstiger 0,2 %, räknas plantan som industrihampa och är fullt laglig. En halt över 0,2 gör plantan narkotikaklassad och olaglig. Genom att använda selektiva förädlingstekniker har odlare i Sverige tagit fram flera olika sorters cannabis med intill nollnivåer av THC och höga halter av CBD.

Kosttillskott for dummies

Vi vet att det finns mycket att säga om kosttillskott. Men för dig som inte vet så mycket ännu kommer vi härmed sammanfatta det viktigaste för dig att fatta både intresse men även få generell kunskap. Utbudet är stort och den som vill testa kosttillskott kan här finna vad den söker.

Detta är några av de vanligaste alternativen vad gäller kosttillskott.

 • Protein
 • BCAA
 • Omega 3
 • Multivitamin/Mineral
 • Zink
 • Magnesium
 • Järn

Protein

Protein är bokstavligt talat byggstenarna till dina muskler. Du måste alltså ha tillräckligt mycket intag av protein i kroppen för att kunna växa, bygga muskler och må bra. Eftersom särskilt de som tränar inte alltid kommer upp i den dagliga dosen protein de behöver kan det underlätta att använda sig av en proteinshake efter ett träningspass.

BCAA

Detta är benämningen för de grenade aminosyrorna. Dessa hjälper kroppen att återhämta sig snabbare och även stimulera uppbyggnaden i kroppen. Med detta kosttillskott får du även extra energi under ditt träningspass och en större boost av tillväxthormoner.

Omega 3

Denna fiskolja har många nästan magiska effekter på din kropp och hälsa. Omega 3 har inflammationshämmande effekter i kroppen, medan Omega 6 som finns i rött kött snarare har motsatt effekt. Detta kosttillskott hjälper din kropp att balansera dessa ämnen i kroppen, eftersom vi normalt har större intag av Omega 6 dagligen.

Multivitamin/Mineral

Även fast detta preparat är väldigt omtyckt, så är det kanske inte lika effektivt som man kan hoppas. De har inte särskilt höga nivåer av innehållande vitaminer, och är snarare rika på vitaminer vi inte har någon brist på. Multivitamin som kosttillskott är dock generellt bra, eftersom daglig stress och träning gör att vi behöver en boost av samtliga mineraler och vitaminer hur som helst.

Zink

Detta kosttillskott är en mineral som hjälper vid tillverkningen av flera hundra olika enzymer och hormoner. Bland annat det manliga testosteronet. Vita blodkroppar behöver zink för att tillverkas, vilket innebär en avgörande faktor för ditt immunförsvar.

Magnesium

Särskilt om du tränar mycket så utsöndras mycket magnesium. Detta innebär att detta kan vara ett viktigt kosttillskott om du tränar mycket. Dessutom hjälper magnesium dig att vidhålla optimal muskelfunktion.

Järn

Vill du få järn på ett naturligt sätt är kött en bra sak att äta. Samtidigt lider även därför ofta vegetarianer från järnbrist. Detta kan bland annat visa sig genom extrem trötthet eller utmattning. Eftersom järn har en ganska hög toxicitet bör man dock vara försiktig med dosen järn man tar.