Vaccin är en självklarhet för många svenskar och i Stockholm finns det en mängd mottagningar för vaccination. Risken att drabbas av en sjukdom minskar avsevärt om du är vaccinerad, men det är viktigt att vara ut i god tid om du till exempel vill utöka ditt vaccinationsskydd inför en utlandsresa.

Om du behöver vaccination i Stockholm så finns många olika alternativ. När du tar vaccin så undviker du att drabbas av sjukdomar. Risken försvinner i vissa fall helt, medan vissa vaccin enbart minskar risken. Om du vill vara på den säkra sidan bör du undersöka hur stor risken är att du kan drabbas av en sjukdom. Det är flera faktorer som spelar in, som ålder, tidigare sjukdomshistorik, om du ska resa utomlands, om du utsätter dig för vissa miljöer, om du tillhör en så kallad riskgrupp och så vidare.

Vaccin stimulerar kroppens immunförsvar

Vaccination fungerar på det sättet att det ger kroppen en lätt version av sjukdomen du vill skydda dig mot. Kroppen svarar då genom att utveckla ett skydd mot sjukdomen. Men kroppen behöver tid för att kunna utveckla ett sådan skydd och därför är det viktigt att vara ute i god tid när du behöver en mottagning för vaccination i Stockholm. De allra flesta vaccin skyddar inte hela livet så därför är det viktigt att vara uppmärksam på när du behöver uppdatera ditt vaccinationsskydd. Vaccination finns mot både virussjukdomar och parasit/bakteriesjukdomar, även om det förstnämnda är vanligast. En vaccination innebär inte att du är hundra procent skyddad, men det ger dig en mycket mindre risk att drabbas av en sjukdom. Om du är orolig för biverkningar vid vaccination bör du rådfråga din mottagning. I Stockholm finns många olika ställen där du kan få vaccination, och de flesta ställen har mycket kompetent personal som kan hjälpa dig att bedöma risken för att drabbas av biverkningar. Om du är säker på vilka vacciner du har så kan du fråga på den mottagning du har besökt eftersom de bör ha den information i din journal. Du kan även leta efter din vaccinationsbok. De flesta som varit en del av det svenska vaccinprogrammet har en sådan bok.

Många alternativ för vaccination i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *