En Modern Lösning på Vårdbemanningens Utmaningar

I en bransch som är känd för sina strukturella komplexiteter och administrativa utmaningar, kommer termen läkarleasing inte sällan upp som en lösning för att lösa de växande problemen med vårdbemanning. Men vad innebär det egentligen, och är det rätt lösning för ditt team eller din klinik?

Den Omedelbara Nytta av Läkarleasing

Det är ingen hemlighet att sjukhus och vårdinrättningar kämpar med att fylla kritiska luckor i sin personalstyrka. Läkarleasing erbjuder en snabb och flexibel lösning för att täcka dessa behov, från tillfälliga vikarier till mer permanenta placeringar. Detta kan vara särskilt värdefullt i avdelningar med specialiserade roller där utbildning och erfarenhet är av yttersta vikt.

Trender: Flexibilitet och Skräddarsydda Lösningar

Den moderna vården är dynamisk och snabbt föränderlig, och det kräver lösningar som kan anpassas efter behov. Ett växande antal tjänster och plattformar har dykt upp för att underlätta för sjukhus att hitta rätt talang, i rätt tid, för rätt roll.

Utmaningar: Kvalitet och Kontinuitet

Men det är inte bara solsken och regnbågar. Medan läkarleasing fyller en akut nödvändighet, kan det ibland ifrågasätta kontinuiteten i patientvården. Nya ansikten och varierande kompetensnivåer kan potentiellt skapa osäkerhet och ojämn vårdkvalitet.

Etiska och Administrativa Hinder

Utöver detta måste läkarleasinghanteringen också navigera genom en labyrint av etiska och administrativa utmaningar. Det inkluderar allt från licensiering och ackreditering till sammanhållen patientjournalhantering.

Handfasta Råd för att Implementera Läkarleasing

För att dra maximal nytta av läkarleasing bör ni överväga följande:

 • Due Diligence: Noga utvärdera kandidaternas kompetens och erfarenhet för att säkerställa att de passar in i ert medicinska team.
 • Kommunikation: Upprätta tydliga kommunikationskanaler för att snabbt och effektivt integrera nya medarbetare.
 • Övervakning: Använd data och KPI:er för att utvärdera och justera er användning av läkarleasing, och att den håller hög vårdkvalitet.

Läkarleasing är inte en universallösning, men när det används korrekt, kan det vara en kraftfull verktyg för att förbättra vårdbemanningen. Som medicinska proffs med djupa insikter i vårt yrkes komplexiteter, ligger ansvaret på oss att balansera dess fördelar och nackdelar på ett etiskt och professionellt sätt. Att inte göra det skulle inte bara underminera våra egna ansträngningar utan också potentiellt riskera patienternas välbefinnande.

Framtidens sjukvård kommer att kräva anpassningsförmåga, innovation och framför allt, flexibilitet. Läkarleasing kan mycket väl vara en del av denna framtid, men som med alla verktyg, beror dess effektivitet på de händer som håller det. Det är upp till oss att använda detta verktyg på ett sätt som stärker våra team, främjar högkvalitativ vård och i slutändan, gagnar patienterna som litar på vår expertis.

Skor från Adidas – en framgångssaga

Skor från Adidas – en framgångssaga

Skorna med de tre strecken är det som blivit företagets Adidas signatur. Skor från Adidas finns både för gatan och den stora sportarenan och idrottsmän och kvinnor har burit skorna under både framgång och nederlag, något som även präglar företaget Adidas historia.

Adidas gör kläder och skor inom området sport. Det är ett tyskt företag i grunden, men idag är det ett multinationellt företag som finns i många länder. Det började för många år sedan när två bröder vid namn Dassler startade att göra skor. Detta var kring 1920 och i slutet av 20-talet började idrottsstjärnor att vinna medaljer iförda bröderna Dasslers skor. Efter andra världskriget så bildades Adidas när bröderna Dassler gick skilda vägar och startade varsitt skoföretag. Adi Dassler grundade då det som han döpte efter de första bokstäverna i sitt för och efternamn – Adidas. Adidas gjorde skor åt det tyska fotbollslandslaget som hade stora framgångar med skor från Adidas som hade dobbar, vilket gav ett bättre fäste i våra väderförhållanden.

Adidasskor blir mer och mer populära

Under 60-talet så blev skor från Adidas allt mer populära och man blev särskilt stora i USA. Under 70-talet så fick man konkurrens till exempel från företaget Nike och i slutet av 70-talet dog även Adidas grundade Adi Dassler. Sonen tog över företaget tillsammans med modern och drev det vidare. I slutet av 70-talet släpptes även det som skulle komma att bli världens mest sålda fotbollsko, Adidas Copa Mundial. 80-talet var ett svårt decennium för företaget som led en del svåra nederlag men under 90-talet fick Adidas en ny chef som strukturerade om företaget. Adidas lanserade nu retromodeller, skor som många idag förknippar märket med. Idag gör Adidas skor för både gatan och arenan. Det betyder att man gör streetskor, många i form av de retromodeller som är väldigt populära. Men man satsar även på skor till idrottsmän och kvinnor och gör moderna modeller. Adidas lanserar skor i samarbeten tillsammans med kändisar såsom David Beckham eller Missy Elliot för att sprida sitt skomode. 2005 köpte Adidas upp företaget Reebok och fick på så sätt en större andel av marknaden.

Många alternativ för vaccination i Stockholm

Vaccin är en självklarhet för många svenskar och i Stockholm finns det en mängd mottagningar för vaccination. Risken att drabbas av en sjukdom minskar avsevärt om du är vaccinerad, men det är viktigt att vara ut i god tid om du till exempel vill utöka ditt vaccinationsskydd inför en utlandsresa.

Om du behöver vaccination i Stockholm så finns många olika alternativ. När du tar vaccin så undviker du att drabbas av sjukdomar. Risken försvinner i vissa fall helt, medan vissa vaccin enbart minskar risken. Om du vill vara på den säkra sidan bör du undersöka hur stor risken är att du kan drabbas av en sjukdom. Det är flera faktorer som spelar in, som ålder, tidigare sjukdomshistorik, om du ska resa utomlands, om du utsätter dig för vissa miljöer, om du tillhör en så kallad riskgrupp och så vidare.

Vaccin stimulerar kroppens immunförsvar

Vaccination fungerar på det sättet att det ger kroppen en lätt version av sjukdomen du vill skydda dig mot. Kroppen svarar då genom att utveckla ett skydd mot sjukdomen. Men kroppen behöver tid för att kunna utveckla ett sådan skydd och därför är det viktigt att vara ute i god tid när du behöver en mottagning för vaccination i Stockholm. De allra flesta vaccin skyddar inte hela livet så därför är det viktigt att vara uppmärksam på när du behöver uppdatera ditt vaccinationsskydd. Vaccination finns mot både virussjukdomar och parasit/bakteriesjukdomar, även om det förstnämnda är vanligast. En vaccination innebär inte att du är hundra procent skyddad, men det ger dig en mycket mindre risk att drabbas av en sjukdom. Om du är orolig för biverkningar vid vaccination bör du rådfråga din mottagning. I Stockholm finns många olika ställen där du kan få vaccination, och de flesta ställen har mycket kompetent personal som kan hjälpa dig att bedöma risken för att drabbas av biverkningar. Om du är säker på vilka vacciner du har så kan du fråga på den mottagning du har besökt eftersom de bör ha den information i din journal. Du kan även leta efter din vaccinationsbok. De flesta som varit en del av det svenska vaccinprogrammet har en sådan bok.

Direktbehandlat ärende inom finans

Vill du ta ett smslån med direkt utbetalning? Då ska du fundera över ett par saker först. Det viktigaste är naturligtvis en fråga om huruvida du har råd eller inte. Du måste kunna betala tillbaka lånet i tid. När vi ändå är inne på just tid är det bra att känna till att smslån oftast har extremt kort återbetalningstid. Ibland så kort som två veckor. En annan sak som är bra att fundera över är varför du behöver direkt utbetalning. Vad är så viktigt så att det inte kan vänta ett par veckor? Smslån är inte förmånliga utan extremt dyra. Risken att skuldsätta sig själv är stor. Du ska exempelvis inte ta smslån för att betala tillbaka lånade pengar för förra helgens krogrunda, eller för att lägga ännu en satsning på casinospel.

Jämför villkor

Om du ändå bestämt dig för att ansöka om ett smslån med direkt utbetalning gäller det att du gör din hemläxa och läser på om de olika långivarna. Visst finns det sidor som jämför lån och som kan ge en tydlig och lättöverskådlig bild över prisläget. Men det är alltid bra att kolla in banker och långivare själv för att lära dig mer om dem. Innan du tecknar ett avtal och ansöker om ett lån ska du även vara väldigt noggrann med att kolla igenom det finstilta. Du vill inte råka missa några dolda kostnader. Ett vanligt exempel är smslån utan ränta. Det låter nästan för bra för att vara sant. Vem vet, det kanske det är också. I de här fallen är det vanligt att långivaren har många dyra avgifter för lånet.

När du inte kan vänta

Ett smslån med direkt utbetalning har sina fördelar, även om du måste vara försiktig. Ibland kommer det tillfällen i livet då man helt enkelt inte kan vänta, man måste bara hoppa på tåget och köra. Kanske sysslar du med aktier och har hittat något du vill satsa på just nu. Du kanske har en stadig ekonomi redan men vill inte använda dina sparade slantar. Då skulle ett smslån med direkt utbetalning kunna vara aktuellt. Dock är detta ett ganska riskfyllt sätt att agera på. Vid intresse läs om diverse varianter på denna sida.

Rätt väg till läkarintyget

Stockholm: Beroende på vad orsaken är till att du behöver ett läkarintyg i Stockholm bör du vända dig till olika instanser inom hälsovården. Är det en privat klinik eller en hälsocentral? Eller kanske räcker det med den hjälp som kan ges via webben?

Hälsocentralen vid besvär

Har du varit hemma i två veckor behövs ett läkarintyg för att man ska få pengar från försäkringskassan. Många arbetsgivare kräver även läkarintyg om man är borta mer än 14 dagar från jobbet. Det finns både privata hälsocentraler i Stockholm samt de inom landstinget. Det spelar ingen roll vilken av dessa man går till. Däremot kan man bara vara skriven hos en hälsocentral åt gången. Önskar man byta behöver man därmed kontakta den nya hälsocentralen för att skriva sig där.

Privata kliniker – läkarintyg som visar att du är frisk

En tydlig skillnad mellan hälsocentraler och privata kliniker är vad läkarintygen används till. Till en hälsocentral vänder du dig om du är sjuk och behöver intyg på detta. Till de privata klinikerna vänder du dig främst för att få intyg på att du är frisk. Det är exempelvis hit du vänder dig om du vill ha läkarintyg på att du är tillräckligt frisk för att kunna adoptera, ta D-körkort m.m. I Stockholm finns till och med kliniker som specialiserat sig just på vissa av dessa intyg. Det finns bland annat en klinik som enbart ger läkarintyg till olika körkort. Detta är däremot mer undantag än regel. Det vanligaste är att privata hälsocentraler och vårdkliniker har ett brett utbud av vårdtjänster. Däremot är det inte för akutvård eller sjukvård utan man har snarare ett stort fokus på hälsa och preventiva åtgärder. Här kan man även få vaccin inför en utlandsresa eller träningsprogram för bättre hälsa.

Enklare hjälp via mobilen

Ett alternativ är att söka hjälp via någon av de mobila tjänster som finns. Du ringer upp en läkare som via telefon (ofta webbkamera) kan ge dig hjälp med enklare problem. Dessa kan även skriva läkarintyg som exempelvis kan lämnas till arbetsgivaren vid sjukdom. Eftersom det enbart är digital kommunikation kan man däremot inte få alla läkarintyg då vissa kräver fysisk kontroll. Är du sjuk och behöver intyg för detta är det hälsocentralen (privat eller inom landstinget). Är du frisk är det privata aktörer som främst passar för att man ska få korrekt läkarintyg.

Idrottsgolvets olika egenskaper

Idrottsgolvets olika egenskaper

Ett idrottsgolv köps in till idrottshallar där generellt flera olika sporter utövas. Därmed får man ta hänsyn till flera faktorer för att avgöra vilket golv som möter behoven bäst. De olika idrottsgolven kan se lika ut ”på ytan” men det är uppbyggnaden som främst skiljer dem åt. Golven har därför markeringar som visar på dess egenskaper inom flera områden.

 1. Hållbarhet och belastning

Är ni säkra på att enbart sporter kommer att spelas på golvet så kan flera olika idrottsgolv väljas. Men många hallar är idag multihallar som därmed används till flera olika arrangemang. En dag kan det vara innebandyhall medan det dagen efter är en konserthall med mängder av stolar utställda. Därefter kommer en dag då en läktare monteras upp på golvet och skapar ett helt annat tryck på golven än när idrott utövas. Diskutera med alla som kommer använda lokalen om vad golvet ska kunna hantera för belastning.

 1. Hur lätt är det att rengöra?

De flesta golv är enkla att rengöra på ytan med sopmaskin eller för hand. Men vad händer som fläckar uppstår som behöver skuras bort? Är det lika lätt då att underhålla golvet utan större insatser? Dagens idrottsgolv håller överlag hög kvalité och är enkla att underhålla. Men med de äldre golven finns ibland problem med rengöringen.

 1. Vilken friktion eftersträvas? Vad ska utföras på golvet?

Det finns idrottsgolv som är väldigt hala och de med betydligt större friktion. Ett standardgolv som ska användas till flera olika sporter måste därmed ha en lagom friktion utifrån att så många sporter som möjligt ska kunna genomföras på golvet. Golvet ska ge fäste – men inte ”klistra fast” skon i ytan vilket i så fall kan leda till skador.

 1. Stötdämpning

Detta är en av de viktigaste punkterna i val av idrottsgolv. Finns ingen dämpning alls kan det jämföras med ett stengolv medan motsatsen är det golv som finns på löparbanor med kraftig stuns i.

För att lätt kunna jämföra olika idrottsgolv har dessa ett har ett procentuellt värde som speglar stötdämpningen. Ju högre procentsats desto mer dämpning finns det.

Spelar det någon roll? Ja, det gör stor skillnad även om många inte tänker på det. Men spela exempelvis innebandy på ett golv från 70-talet och sedan på ett golv från idag. Chansen är mycket stor att du kommer känna tydlig skillnad i både friktion och stötdämpning.

Att få massage hemma

Att få massage hemma är inte bara bra för hälsan och olika åkommor, utan ses mer och mer som friskvård för hela kroppen.

Vad en massage hemma kostar

Säkerligen majoriteten av massörer i dag har en hemsida där de beskriver sig själva samt sin kunskap och erfarenhet. De beskriver vidare vilka olika typer av behandlingar de erbjuder och vad som ingår i behandlingen. Vidare brukar det också finnas kontaktinformation men också givetvis en prislista över vad de olika behandlingarna kostar, eventuella tillägg och så vidare. Vissa behandlingar kanske inte syns under prislistan eftersom de kan till exempel vara skräddarsydda för just dig, och då kan man också behöva kontakta massören innan bokning kan ske.

Priserna för en massagebehandling varierar, dels vilken typ av behandling du vill ha, och dels hur lång tid det kommer att ta. Du brukar också kunna kontakta massören i fråga för att få ett kostnadsförslag, vilket också är perfekt om du till exempel vill ha massage för ett företag eller ett event. Priserna varierar också utifrån massörens erfarenhet och utbildning, men också vart i landet du tänkt boka massage, samt eventuella tillägg för exempelvis resa om du vill ha ett hembesök. Men räkna med att en helkroppsmassage på cirka 1,5 timme kostar omkring en tusenlapp medan en halvkroppsmassage på 30 minuter ligger omkring 400 kronor. En del företag erbjuder också rabatter och klippkort om man regelbundet bokar tider för massage hos företaget.

Hur man bokar en massage hemma

De flesta massörer och företag använder sig av bokning online, antingen genom att man själv fyller i ett formulär med önskad behandling och kontaktinformation, eller genom ett digitalt bokningssystem. I ett sådant kan man oftast direkt se vilka tider som är lediga alternativt upptagna och kan själv välja vilken tid för massage hemma som passar en bäst. Vissa företag önskar att man ringer först och ger en kort information om sin bakgrund och eventuella problematik och så kommer man överens om dag och tid där och då. Även om företaget har ett digitalt bokningssystem så är det oftast bara att ringa om man undrar över något, om något är oklart eller liknande.

Att tänka på när du ska handla cykel

Att tänka på när du ska handla cykel

Så det är dags att handla ny cykel? Här kommer några punkter som gör valet lite lättare. Utbudet är stort av cyklar så man bör ta tid på sig för att välja rätt.

Cykelmodell

Använder du din cykel för motion eller primärt för att cykla till och från jobbet? Det är vad som främst avgör vilken cykel du bör välja. Samtidigt kan det vara fördel att vara lite flexibel. En landsvägscykel tar dig snabbt till jobbet – men är inte smidig att ha på grusvägar eller skogsvägar. En mountainbike kan du använda både på asfalt och grus – men går inte lika snabbt och smidigt på asfalt som landsvägscykeln. Cyklar du mycket både på fritiden samtidigt som du använder cykeln som transportmedel? Kanske dags för att köpa två cyklar för att möta de olika behoven?

Priset

För de allra flesta är prisnivån begränsande när man ska handla ny cykel. Vad får den kosta? Kom ihåg att inköp av en cykel innebär inköp av tillbehör, eventuell försäkring m.m. Har du möjlighet att maximalt lägga 5 000 kr på en ny cykel bör du inte söka efter cyklar för precis den summan. Det kommer nämligen en del tilläggsprodukter. Det är allt från cykelhjälm, stänkskärmar och pakethållare till ringklocka och till och med pedaler (proffsmodeller).

Kanske är detta den allra första punkten att ta hänsyn till när du ska handla cykel. Det begränsar vilka butiker du bör besöka och vilka modeller du kan titta på och välja mellan.

Handla online – eller i butik?

Det finns fördelar oavsett om du väljer att handla cykel i en onlinebutik eller gör det hos en återförsäljare i närheten. Fördelen med onlinehandeln är att du lätt kan jämföra priser från en mängd butiker och därmed snabbt hitta var du kan köpa den billigast.

Däremot upplever många att servicenivån är högre hos återförsäljare i butiker. Om du handlar online så var noga med att välja relativt kända märken. Orsaken är att du annars kan få svårt att hitta någon som kan laga cykeln. Det bör exempelvis finnas tillgängliga reservdelar m.m.

Väljer du att handla cykeln hos en butik kan dessa mycket ofta både serva och laga cykeln om detta skulle behövas.

Storlek

När du valt modell och var du ska köpa cykeln kvarstår punkten att välja storlek. Storleken anges oftast i tum. Hur stor man ska ha beror delvis på känsla och smak men framförallt hur långa ben du har. Det kan finnas en fördel att provsitta cykeln och känna hur vinklarna blir. Detta kan skilja rejält mellan de olika modellerna.

Välj rätt kikarsikte

Vid olika jakttillfällen behövs olika funktioner på kikarsiktet. Därmed är behovet olika beroende på vilken jakt som ska utföras och vad man kräver av sitt kikarsikte. Vid så kallad långhållsskytte är kraven extra stora. Det är även en jaktform som växer i popularitet. Det du först och främst ska fundera på hur du kommer använda ditt kikarsikte. Ett bra kikarsikte för en person behöver inte alls vara bra för en annan. Behoven är olika och allt beror på vilka funktioner som efterfrågas. I en artikel på Jof.se presenterades flera bra kikarsikten utifrån olika behov. Det de ansåg att man bland annat borde titta på var följande:

Justering i MIL eller MOA

Lite förenklat kan kikarsikten ställas in via inställningar på millimeter eller tum (MIL eller MOA). Ska siktet enbart skjutas in är detta inte avgörande. Handlar det däremot om långhållssikten är det väldigt avgörande hur träffbilden förändras vid varje enhetsändring. Om en ändring sker på 0,1MIL kan detta ändra träffbilden på ca 10 mm. Detta om man utgår från ett avstånd på 100 meter. Ett bra kikarsikte, som ska användas på långt håll, bör alltså ha en låg gradering.

Justermån avgör avstånd

Även justermånen är absolut viktigast vid långskytte. Det visar möjligheten att höja träffläget. Med bra justermån skapas möjligheten att skjuta på längre avstånd och bibehålla träffsäkerheten. På kortare mål är det inte lika avgörande men vid längre skytte än 100 meter kan träffbilden behöva höjas.

Funktionen Zero Stop

Behöver du snabbt få iväg skottet eller om du skjuter i mörker kan funktionen Zero Stop vara användbar. Targetratten stoppar då på noll vilket skapar enklare och snabbare inställningar. Det är en vanlig funktion på bättre och lite dyrare modeller.

Funktionen Parallaxjustering

Parallaxjustering kan enkelt beskrivas med att kikarsikten anpassas utifrån hur du håller ögat. Om du rör ögat i sidled när du tittar i kikarsiktet kan riktmedlet ändras över målet. Det kräver därmed att man håller siktet perfekt mot ögat. Men med denna funktion reduceras detta problem. Detta är främst viktigt vid långskjutning.

Har du aldrig haft ett kikarsikte förr? Prata alltid med en erfaren jägare eller återförsäljare av jaktprodukter. Det viktigaste är att du hittar ett bra kikarsikte utifrån hur du kommer att jaga och vilka behov du har under jakten. Personer med erfarenhet kan lätt guida dig rätt till ett sikte som passar dig.

Rätt klädd för MTB-cykling

Rätt klädd för MTB-cykling

Det fina med MTB-cykling är hur avslappnad stilen är. Du kan komma undan med så mycket friheter vad gäller klädval att du inte behöver köpa så pass mycket kläder som man skulle kunna tro. Det finns dock vissa nödvändiga cykelkläder och annan utrustning du inte klarar dig utan, och vissa saker du inte vill vara utan när du cyklar.

Detta behöver du i MTB-spåret

 • Hjälm. Hjälmen är utan tvekan den viktigaste delen av din utrustning. Många spårcentraler förbjuder cyklister att ge sig ut i MTB-spåret utan hjälm. Även om du inte vill få en “hjälmfrilla”, kommer du vara glad att du bär hjälm när du försöker dig på nya trick på din mountainbike. Som tur är finns det många utmärkta cykelhjälmar på marknaden som ger tillräckligt skydd men samtidigt är stiliga. Vilken typ av hjälm du behöver beror på hur du föredrar att cykla, eftersom det finns hjälmar som ger heltäckande skydd och hjälmar som ger mindre skydd.
 • Cykeltröja. Tack vare att mountainbikecyklingen har ökat i popularitet har det skett en tillväxt av antalet cykeltröjor på marknaden. Cykeltröjan är ditt yttersta lager på överkroppen och det som urskiljer dig från den natursköna bakgrunden.
 • Vadderade cykelshorts. Cykelbyxor är ett plagg som kan vara svårt att förstå sig på, men de är din bästa vän när du cyklar. De kan ibland kännas som en otymplig blöja, men din rumpa kommer vara glad att du valde att sätta på dig cykelbyxorna innan du ger dig ut på en cykeltur som varar i flera timmar. Det kan låta konstigt för vissa men faktum är att du ska bära dem utan underkläder.
 • För att hålla dina fötter svala och torra i skorna behöver du särskilda cykelstrumpor. Du kan hitta vattentäta strumpor som inte hindrar dig att cykla i regn, eller strumpor av merinoull för extra hög prestanda. Oavsett vilka du väljer kommer strumpor av helylle få dina fötter att svettas, vilket du inte vill.
 • Oavsett om du väljer cykelskor för klickpedaler eller för plattformspedaler, behöver du ett par skor som kan skydda dina fötter medan du trampar på pedalerna. Skor för mountainbikecykling har ofta en tjockare sula och även hårdare gummi för att hålla dina fötter på plats.