Att tänka på när du ska handla cykel

Så det är dags att handla ny cykel? Här kommer några punkter som gör valet lite lättare. Utbudet är stort av cyklar så man bör ta tid på sig för att välja rätt.

Cykelmodell

Använder du din cykel för motion eller primärt för att cykla till och från jobbet? Det är vad som främst avgör vilken cykel du bör välja. Samtidigt kan det vara fördel att vara lite flexibel. En landsvägscykel tar dig snabbt till jobbet – men är inte smidig att ha på grusvägar eller skogsvägar. En mountainbike kan du använda både på asfalt och grus – men går inte lika snabbt och smidigt på asfalt som landsvägscykeln. Cyklar du mycket både på fritiden samtidigt som du använder cykeln som transportmedel? Kanske dags för att köpa två cyklar för att möta de olika behoven?

Priset

För de allra flesta är prisnivån begränsande när man ska handla ny cykel. Vad får den kosta? Kom ihåg att inköp av en cykel innebär inköp av tillbehör, eventuell försäkring m.m. Har du möjlighet att maximalt lägga 5 000 kr på en ny cykel bör du inte söka efter cyklar för precis den summan. Det kommer nämligen en del tilläggsprodukter. Det är allt från cykelhjälm, stänkskärmar och pakethållare till ringklocka och till och med pedaler (proffsmodeller).

Kanske är detta den allra första punkten att ta hänsyn till när du ska handla cykel. Det begränsar vilka butiker du bör besöka och vilka modeller du kan titta på och välja mellan.

Handla online – eller i butik?

Det finns fördelar oavsett om du väljer att handla cykel i en onlinebutik eller gör det hos en återförsäljare i närheten. Fördelen med onlinehandeln är att du lätt kan jämföra priser från en mängd butiker och därmed snabbt hitta var du kan köpa den billigast.

Däremot upplever många att servicenivån är högre hos återförsäljare i butiker. Om du handlar online så var noga med att välja relativt kända märken. Orsaken är att du annars kan få svårt att hitta någon som kan laga cykeln. Det bör exempelvis finnas tillgängliga reservdelar m.m.

Väljer du att handla cykeln hos en butik kan dessa mycket ofta både serva och laga cykeln om detta skulle behövas.

Storlek

När du valt modell och var du ska köpa cykeln kvarstår punkten att välja storlek. Storleken anges oftast i tum. Hur stor man ska ha beror delvis på känsla och smak men framförallt hur långa ben du har. Det kan finnas en fördel att provsitta cykeln och känna hur vinklarna blir. Detta kan skilja rejält mellan de olika modellerna.

Att tänka på när du ska handla cykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *