Orsakerna till att träna är många och genom att hålla igång med sin träningsrutin kan man tydligt uppleva hur tillvaron blir enklare. Det är i dagsläget vanligt med arbeten där man sitter stora delar av dagen. Nästan helt utan att röra sig och med en kortare tur till bilen som enda motion. Detta kan tyckas bekvämt med det finns också en hel del risker med ett sådant upplägg. Inte minst om det är i kombination med fet mat eller överkonsumtion.

Träning kan i vissa perioder handla om att minska fett och gå ner i vikt. Över tid är detta dock inte någonting som håller i sig. Träning är någonting man gör för att må bra och för att på ett bättre sätt kunna hantera sin vardag. När kroppen inte begränsar rörelse utan istället strävar efter den, blir det enklare att bära matkassarna, springa till bussen, spela fotboll vid midsommar eller simma i strömt vatten. Detta är direkta effekter av att man har vana och starka muskler samt en kondition som räcker för de utmaningar som finns. Störst skillnad kan det dock vara i huvudet.

Bättre skärpa

Även om kroppsliga effekter är enkla att ta på, är det i huvudet många av de större förändringarna sker. Att röra på sig och att utmana kroppens muskler, påverkar hormonerna i kroppen på ett mycket tydligt vis. Efter hård träning flödar dopamin och endorfiner i kroppen. Dessa ämnen gör att vi mår bra och känner och glada. Vid styrketräning ökar även mäns testosteron vilket i sig har en rad viktiga funktioner inte minst när det gäller att reparera kroppen och att må bra.

Vi hanterar stress på ett helt annat sätt och man har tydligt kunnat avgöra hur viktig träningen är för att hindra depressioner. Nu kanske inte träning är en universalkur vilken tar hand om alla svårigheter i tillvaron, men det är tydligt att man kan få större harmoni och bättre självkänsla. För den som har en tendens att falla in i onyttiga vanor blir effekterna inte allvarligare av att man har bättre fysik till en början. En träningsvana kan också minska intresset för att rasera vad som byggts upp.