Skor från Adidas – en framgångssaga

Skorna med de tre strecken är det som blivit företagets Adidas signatur. Skor från Adidas finns både för gatan och den stora sportarenan och idrottsmän och kvinnor har burit skorna under både framgång och nederlag, något som även präglar företaget Adidas historia.

Adidas gör kläder och skor inom området sport. Det är ett tyskt företag i grunden, men idag är det ett multinationellt företag som finns i många länder. Det började för många år sedan när två bröder vid namn Dassler startade att göra skor. Detta var kring 1920 och i slutet av 20-talet började idrottsstjärnor att vinna medaljer iförda bröderna Dasslers skor. Efter andra världskriget så bildades Adidas när bröderna Dassler gick skilda vägar och startade varsitt skoföretag. Adi Dassler grundade då det som han döpte efter de första bokstäverna i sitt för och efternamn – Adidas. Adidas gjorde skor åt det tyska fotbollslandslaget som hade stora framgångar med skor från Adidas som hade dobbar, vilket gav ett bättre fäste i våra väderförhållanden.

Adidasskor blir mer och mer populära

Under 60-talet så blev skor från Adidas allt mer populära och man blev särskilt stora i USA. Under 70-talet så fick man konkurrens till exempel från företaget Nike och i slutet av 70-talet dog även Adidas grundade Adi Dassler. Sonen tog över företaget tillsammans med modern och drev det vidare. I slutet av 70-talet släpptes även det som skulle komma att bli världens mest sålda fotbollsko, Adidas Copa Mundial. 80-talet var ett svårt decennium för företaget som led en del svåra nederlag men under 90-talet fick Adidas en ny chef som strukturerade om företaget. Adidas lanserade nu retromodeller, skor som många idag förknippar märket med. Idag gör Adidas skor för både gatan och arenan. Det betyder att man gör streetskor, många i form av de retromodeller som är väldigt populära. Men man satsar även på skor till idrottsmän och kvinnor och gör moderna modeller. Adidas lanserar skor i samarbeten tillsammans med kändisar såsom David Beckham eller Missy Elliot för att sprida sitt skomode. 2005 köpte Adidas upp företaget Reebok och fick på så sätt en större andel av marknaden.

Skor från Adidas – en framgångssaga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *