Vi vet att det finns mycket att säga om kosttillskott. Men för dig som inte vet så mycket ännu kommer vi härmed sammanfatta det viktigaste för dig att fatta både intresse men även få generell kunskap. Utbudet är stort och den som vill testa kosttillskott kan här finna vad den söker.

Detta är några av de vanligaste alternativen vad gäller kosttillskott.

  • Protein
  • BCAA
  • Omega 3
  • Multivitamin/Mineral
  • Zink
  • Magnesium
  • Järn

Protein

Protein är bokstavligt talat byggstenarna till dina muskler. Du måste alltså ha tillräckligt mycket intag av protein i kroppen för att kunna växa, bygga muskler och må bra. Eftersom särskilt de som tränar inte alltid kommer upp i den dagliga dosen protein de behöver kan det underlätta att använda sig av en proteinshake efter ett träningspass.

BCAA

Detta är benämningen för de grenade aminosyrorna. Dessa hjälper kroppen att återhämta sig snabbare och även stimulera uppbyggnaden i kroppen. Med detta kosttillskott får du även extra energi under ditt träningspass och en större boost av tillväxthormoner.

Omega 3

Denna fiskolja har många nästan magiska effekter på din kropp och hälsa. Omega 3 har inflammationshämmande effekter i kroppen, medan Omega 6 som finns i rött kött snarare har motsatt effekt. Detta kosttillskott hjälper din kropp att balansera dessa ämnen i kroppen, eftersom vi normalt har större intag av Omega 6 dagligen.

Multivitamin/Mineral

Även fast detta preparat är väldigt omtyckt, så är det kanske inte lika effektivt som man kan hoppas. De har inte särskilt höga nivåer av innehållande vitaminer, och är snarare rika på vitaminer vi inte har någon brist på. Multivitamin som kosttillskott är dock generellt bra, eftersom daglig stress och träning gör att vi behöver en boost av samtliga mineraler och vitaminer hur som helst.

Zink

Detta kosttillskott är en mineral som hjälper vid tillverkningen av flera hundra olika enzymer och hormoner. Bland annat det manliga testosteronet. Vita blodkroppar behöver zink för att tillverkas, vilket innebär en avgörande faktor för ditt immunförsvar.

Magnesium

Särskilt om du tränar mycket så utsöndras mycket magnesium. Detta innebär att detta kan vara ett viktigt kosttillskott om du tränar mycket. Dessutom hjälper magnesium dig att vidhålla optimal muskelfunktion.

Järn

Vill du få järn på ett naturligt sätt är kött en bra sak att äta. Samtidigt lider även därför ofta vegetarianer från järnbrist. Detta kan bland annat visa sig genom extrem trötthet eller utmattning. Eftersom järn har en ganska hög toxicitet bör man dock vara försiktig med dosen järn man tar.

Kosttillskott for dummies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *