Idrottsgolvets olika egenskaper

Ett idrottsgolv köps in till idrottshallar där generellt flera olika sporter utövas. Därmed får man ta hänsyn till flera faktorer för att avgöra vilket golv som möter behoven bäst. De olika idrottsgolven kan se lika ut ”på ytan” men det är uppbyggnaden som främst skiljer dem åt. Golven har därför markeringar som visar på dess egenskaper inom flera områden.

  1. Hållbarhet och belastning

Är ni säkra på att enbart sporter kommer att spelas på golvet så kan flera olika idrottsgolv väljas. Men många hallar är idag multihallar som därmed används till flera olika arrangemang. En dag kan det vara innebandyhall medan det dagen efter är en konserthall med mängder av stolar utställda. Därefter kommer en dag då en läktare monteras upp på golvet och skapar ett helt annat tryck på golven än när idrott utövas. Diskutera med alla som kommer använda lokalen om vad golvet ska kunna hantera för belastning.

  1. Hur lätt är det att rengöra?

De flesta golv är enkla att rengöra på ytan med sopmaskin eller för hand. Men vad händer som fläckar uppstår som behöver skuras bort? Är det lika lätt då att underhålla golvet utan större insatser? Dagens idrottsgolv håller överlag hög kvalité och är enkla att underhålla. Men med de äldre golven finns ibland problem med rengöringen.

  1. Vilken friktion eftersträvas? Vad ska utföras på golvet?

Det finns idrottsgolv som är väldigt hala och de med betydligt större friktion. Ett standardgolv som ska användas till flera olika sporter måste därmed ha en lagom friktion utifrån att så många sporter som möjligt ska kunna genomföras på golvet. Golvet ska ge fäste – men inte ”klistra fast” skon i ytan vilket i så fall kan leda till skador.

  1. Stötdämpning

Detta är en av de viktigaste punkterna i val av idrottsgolv. Finns ingen dämpning alls kan det jämföras med ett stengolv medan motsatsen är det golv som finns på löparbanor med kraftig stuns i.

För att lätt kunna jämföra olika idrottsgolv har dessa ett har ett procentuellt värde som speglar stötdämpningen. Ju högre procentsats desto mer dämpning finns det.

Spelar det någon roll? Ja, det gör stor skillnad även om många inte tänker på det. Men spela exempelvis innebandy på ett golv från 70-talet och sedan på ett golv från idag. Chansen är mycket stor att du kommer känna tydlig skillnad i både friktion och stötdämpning.

Idrottsgolvets olika egenskaper

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *